סדנה: Y7 JUNIORS לחדשנות יוצרת
מיכל ישראלי
מרכזת שכבת ז' וסגנית מנהלת
בית ספר הריאלי
[email protected]
תכנית Y7 לחדשנות יוצרת היא תוכנית ייחודית לטיפוח כישורי יזמות וחדשנות המיושמת באקדמיות, בעולמות הסטרטאפ וכעת גם במערכת החינוך, מתוך שת"פ בין משרד החינוך לקבוצת "פנזא מעבדה תפישתית" והטכניון. התכנית מתמקדת בשילוב שבין טיפוח מכלול אינטגרטיבי של יכולות ומיומנויות רכות (יצירתיות, עבודת צוות, אתיקה ועוד), עם מכלול מיומנויות "קשות" בתחומי תהליכי פיתוח בעולמות הסטרטאפ, בראייה חברתית. זו השנה השנייה שבית הספר מיישם את התכנית כמסלול לבגרות (5 יח"ל), והחל משנה זו אנו מלמדים את התכנית במסגרת חדשה – Y7 JUNIORS בכיתות ז' ובכיתות ט' בסניף מטו"ס של בית הספר הריאלי. בסדנא נחלוק בצורה חיה מספר כלים לטיפוח מיומנויות מתוך שדה החדשנות, ונדון בסוגיות והמשובים שהם מחוללים בבית הספר. במסגרת הבגרות, התכנית גם הוכרה על ידי משרד החינוך למסלול "חלוצי הערכה", ומציעה כלי ייחודי להערכת מיומנויות על בסיס מודל "מחומש האינטליגנציות" המיושם בתכנית.
משך הסדנה – 40 דקות.
גילית גינוסר
מנחה במסלול Y7 לחדשנות יוצרת
בית ספר הריאלי
[email protected]
שולחן עגול: מיומנויות רכות בתכנית החינוכית של כיתה ז'
עומר הולצר
חונך בשכבת ז' ומורה להיסטוריה
בית הספר הריאלי
[email protected]
שגית אנטוני
מרכזת שכבת ז', חונכת בכיתה ז' ומורה להיסטוריה
בית הספר הריאלי
[email protected]
הנושא עליו נרצה לדבר הוא התוכנית החינוכית השנתית של שכבת ז בתיכון אחוזה. תחת הכותרת "המתבגר הזה הוא אני", התלמידים עוסקים בבירור זהותם האישית מול עצמם ומול קבוצות השייכות השונות של כל אחד מהם. היות וחלק מתהליך הבירור מתרחש דרך אינטראקציות חברתיות, אנו מזמנים לתלמידים במהלך השנה מגוון של פעילויות במעגל החניכה, הכיתה והשכבה המזמנות למידה וצמיחה אישית תוך חיזוק מיומנויות הנכנסות לקטגורית המיומנויות הרכות. דוגמא לכך היא ההפקה השכבתית של מופע התאטרון השחור.
להלן התהליך אותו עברו תלמידי השכבה:
• שלב ראשון – חשיבה על חלקיו השונים של המופע (עלילה, ריקודים, תפאורה ראשונית ועוד). השלב הזה התבצע בשעות המפגשים של החממה השכבתית המונה 44 תלמידים מהשכבה.
• שלב שני – לאחר הסכמה על קווים כלליים, תלמידי החממה התחלקו לצוותי עבודה האחראים על כתיבת הטקסטים, תכנון תפאורה, תכנון תנועה על הבמה והמצאת הריקודים. שלב זה ארך כחודש וחצי בשעות המפגשים של החממה השכבתית.
• שלב שלישי – חשיפת התכנון לכלל תלמידי השכבה ולאחריה כל תלמיד בחר את התחום בו הוא יסייע מזמנו ומכישוריו להרמת המופע. שלב זה נמשך כשבועיים עד ליום המופע, כשהתלמידים יוצאים לעבוד בצוותים עלפי מערכת מסודרת (כדי למזער פגיעה בשיעורים ולהשאיר את המורים המקצועיים מעודכנים).
• שלב רביעי – הרמת המופע מול קהל ההורים, יסוד אחוזה ותיכון אחוזה
• שלב חמישי – קיום שיחת משוב רפלקטיבית על התהליך בשעות המחנך ובמפגש החממה השכבתית (יתקיים לאחר חנוכה).
משך הפעילות 35 דקות.
שולחן עגול: חינוך מזווית המבט של בני הנוער
ארז טפר
מנחה סדנאות לשיפור מיומנויות למידה ויכולת למידה עצמית.
משרת בצה"ל
במהלך לימודיו בתיכון סיים ארז בהצטיינות תואר כפול בכימיה ופיזיקה. במקביל, הקים את פרויקט 121 – להתאמת מערכת החינוך למאה ה- 21, דרך שלוש נקודות מרכזיות: העלאת מעורבות בני נוער בעיצוב המערכת, הקניית מיומנויות חשובות בשיעורים ושימוש במגוון סגנונות למידה.
המפגש יעסוק בשיפור מיומנויות למידה ויכולת למידה עצמית, במציאת סגנון הלמידה האישי לכל תלמיד ובלמידה חכמה כדרך לתוצאות מיטביות.
משך הפעילות 15 דקות.