שולחן עגול: בניית תכנית לימודים סביב מיומנויות וביצוע הערכה למיומנויות
ד"ר הדס ברודי שרודר
ראש תכנית רגב לסטודנטים מצטיינים
מכללת אורנים
[email protected]
במסגרת "פורצי דרך" אני מנחה ומלווה בתי ספר שעורכים שינוי רדיקלי במערכת החינוך. חלקם, מקבלים החלטות גורפות של הוצאת חוברות וספרי לימוד מתכנית הלימודים. הנחת היסוד היא שהידע הוא נחלת הכלל ולכן נוצר צורך לפתח תכניות המתבססות על מיומנויות. המורים, שמעולם לא הוכשרו לכך, לא למדו כך בעצמם ולא התנסו בלמידה על פי מיומנויות, אינם יודעים כיצד לעשות זאת ומוצאים עצמם אבודים ומתנגדים לשינוי.
מורים והמנהל מצד אחד, מבינים שקיים צורך קיומי לשנות את תפקיד בית הספר לבית ספר למיומנויות אך, מצד שני, הערכה החיצונית מעכבת את היתכנות השינוי ואת מוטיבציית המורים לשינוי הפרדיגמה.
משך הפעילות 45 דקות.
הרצאה: עיצוב משימות הערכה ממוחשבות במתמטיקה
ד"ר גלית נגרי חדיף
מורה למתמטיקה
בית הספר הריאלי
[email protected]
להערכה מקום מרכזי בחינוך. היא קובעת סדרי עדיפויות בתכנית הלימודים ובהוראה, ובמקרים מסויימים מורים נוטים לעצב את הגישה הפדגוגית שלהם בהתאם למבחנים הרשמיים (מבחני בגרות וכדומה). כותבי תכניות וספרי לימוד מושפעים גם הם ממבחנים ומשנים את ספרי הלימוד ושאר חומרי ההוראה לפי הלך הרוח של כותבי הבחינות.
ההרצאה תתבסס על עבודת הדוקטוראט (בהנחייתה של פרופ' מיכל ירושלמי), ותותאם לחלק מהאתגרים שעליהם נסוב הכנס, למשל: כיצד להעריך מיומנויות מסדר גבוה.
מתמטיקה נשענת במידה רבה על ויזואליזציה של אובייקטים. רב ייצוג קשור ישירות לויזואליזציה ומהווה מרכיב עיקרי במשימות עשירות: משימות המעוצבות בסביבת רב ייצוג דינמי תומכות בפיתוח רעיונות בקרב התלמידים. סביבת רב ייצוג דינמית מעודדת גם התנסות ויצירת דוגמאות. לדוגמאות שימושים לצורך הערכה בכמה היבטים. שימוש אחד הוא בהפרכת השערות, אם על ידי ציטוט דוגמא נגדית ידועה או על ידי יצירת דוגמא נגדית חדשה. דוגמאות עשויות גם להעריך מיומנויות מסדר גבוה: למשימות הדורשות בניית מופעים של אובייקטים מתמטיים שמקיימים תכונות מסויימות יש הרבה תשובות אפשריות אך אין שיטה כללית לפתור אותן. לפיכך, במשימות שעיצבנו עודדו תלמידים לבנות דוגמאות בסביבת רב ייצוג דינמי.
המחקר התמקד בסוגיות עיצוב של משימות הערכה ממוחשבות עשירות המבוססות על דוגמאות ומעוצבות בסביבת רב ייצוג דינמית ואינטראקטיבית. המחקר בחן את עקרונות העיצוב של משימות אינטראקטיביות המעודדות שימוש בדוגמאות, את הייצוגים והכלים התומכים בניתוח אוטומטי של התשובות בזמן אמת. חקרנו האם וכיצד תשובות למשימות ממוחשבות עשויות להעריך ידע והבנה של תלמידים בנוגע למושגים מתקדמים במתמטיקה. המטרה העיקרית היתה להדגים כיצד לעצב משימות ממוחשבות באופן שיתמוך בהערכה מעצבת אוטומטית ואמינה, תוך ניתוח המאפיינים של תשובות התלמידים.
משך הפעילות 20 דקות.
הרצאה: צעדים ראשונים בהערכת ההתפתחות של מיומנויות
טל אורון
מנהלת תחום מדידה והערכה
בית הספר הריאלי
[email protected]
במסגרת מחקר גישוש נבחנה השאלה כיצד שילוב של טכנולוגיות של מציאות רבודה בתהליך למידה יכול לפתח ולקדם את תהליך הלמידה של מיומנויות מורכבות. המחקר נערך במסגרת שבוע ניווטים בפנימייה הצבאית לפיקוד בחיפה. נחקר בו רצף התפתחות הלמידה מאירוע למידה אחד לאחר באמצעות איסוף נתונים ממקורות שונים והשילוב ביניהם. מצאנו כי שילוב טכנולוגיות של מציאות רבודה מאפשר מעבר מלמידה של תוצאות בלבד ללמידה של תהליך, והרחבה של אפשרויות הלמידה מההתנסות. יתרון אחד נעוץ בפוטנציאל של הטכנולוגיה במיקוד ובבחינה של השיקולים ביישום מיומנות התכנון, במיומנויות הביצוע ובהפקת המשמעויות מכך. היתרון המרכזי, טמון בחשיפת המידע שעד כה היה סמוי ולא נגיש, ובכך מתאפשר לחונך לשנות את תפקידו ממחלץ מידע – למקדם הבנה. במקביל, שילוב הטכנולוגיה מאפשר ללומד לקחת אחריות על הלמידה; לבצע תחקור ראשוני בעצמו ולפתח כלים עצמאיים לתחקור ולהפקת לקחים. באופן זה החניך לומד לבצע הערכה עצמית של ביצועיו והחונך יכול למקד את ההערכה שלו בתהליכי התפתחות.
משך ההרצאה 20 דקות.